Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 5 πορτοκάλια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 λεμόνι λεπτόφλουδο, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).
Αδειάζουμε το νερό αυτό και γεμίζουμε την κατσαρόλα πάλι με καινούργιο ζεστό νερό (το έχουμε ζεστάνει εν τω μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα, εκτός και αν διαθέτουμε ηλεκτρικό βραστήρα). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές (δηλαδή 4 βρασίματα στο σύνολο).
Με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζουμε τη φλούδα τους. Μετά την τέταρτη φορά, σουρώνουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να μπορούμε να τα πιάσουμε χωρίς να καούμε. Τ
α κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια τους. Πολτοποιούμε πολύ καλά τα φρούτα στο μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό πάλι στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Μένουμε πάνω από την κατσαρόλα ανακατεύοντας με μια κουτάλα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να μας κολλήσει πολύ εύκολα.Τα τελευταία 2 - 3 λεπτά βρασίματος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
Μόλις πήξει η μαρμελάδα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε βάζα.