Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΔοκιμάστε το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ με λεμόνι και γλάσο λεμονιού! Ιδανικό για την εποχή αυτή με τα πιο αρωματικά λεμόνια.
Μανώλης Στήθος
Υλικά
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 γρ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα σπράδια
150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
40 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
10 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού, σουρωμένος
ξύσμα από 1 λεμόνι
βούτυρο + αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο
230 γρ. ζάχαρη άχνη
40 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2-3 σταγόνες χυμός λεμονιού
Για τη διακόσμηση
ζαχαρωμένες λεμονόφλουδες
Διαδικασία
Κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ και σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή.
Σε άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος κρόκων.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας, την ενσωματώνουμε επίσης με απαλές κινήσεις και προσθέτουμε το 1/3 του αλευριού.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Με τον τρόπο αυτό, το κέικ θα γίνει ιδιαίτερα αφράτο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε, βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: θα πρέπει να βγει στεγνή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια πυκνόρρευστη κρέμα.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, το αφήνουμε να στερεοποιηθεί και στολίζουμε με ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.