Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΝόστιμο, παραδοσιακό καταΐφι με κρέμα βανίλια.
Υλικά
Για το καταΐφι
300 γρ. φύλλο καταΐφι
180 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για την κρέμα βανίλια
500 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καταΐφι με κρέμα βανίλια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Βάζουμε το καταΐφι σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψί και το ανοίγουμε με τα χέρια μας, προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε τις ίνες του και να το κάνουμε πιο αφράτο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα (ή σε ένα μπρίκι).
Περιχύνουμε το καταΐφι, συνεχίζουμε να το αφρατεύουμε για λίγο ακόμη με τα δάχτυλά μας και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα βανίλια
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη (40 γρ.) και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη (40 γρ.) και 100 γρ. από το μείγμα της κατσαρόλας.
Με ένα μυτερό μαχαιράκι σκίζουμε κατά μήκος στη μέση το κλωναράκι βανίλιας και με τη λάμα του ξύνουμε το εσωτερικό του, ώστε να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια.
Ρίχνουμε τα σποράκια και το κλωνάρι της βανίλιας στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε έντονα με έναν αυγοδάρτη ή με μια σπάτουλα.
Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, αφαιρούμε το κλωνάρι της βανίλιας και την αδειάζουμε πάνω από το καταΐφι που πρέπει να έχει κρυώσει.
«Κολλάμε» στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης, για να μην ξεραθεί και σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Σερβίρουμε, το καταΐφι με κρέμα βανίλια, σε τετράγωνα κομμάτια.