Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΕορταστικό γεμιστό τσουρεκόψωμο από την περιοχή Friuli, στη Βόρεια Ιταλία. Είναι μαλακό, πλούσιο σε αλκοόλ, αρωματικό και με ενδιαφέρουσα υφή.
Υλικά
Για τη γέμιση
100 γρ. σταφίδες
2 κουτ. σούπας (30 ml) τσίπουρο + λίγο ακόμα, για τη γέμιση, αν χρειαστεί
70 γρ. ζάχαρη
150 γρ. καρύδια
40 γρ. κουκουνάρι
30 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα σε κομματάκια , για το τέλος
80 γρ. μπισκότα τύπου αμαρέτι ή άλλα της αρεσκείας μας
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη ζύμη
50 ml φρέσκο πλήρες γάλα, χλιαρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. νωπή μαγιά
2 μεγάλα αυγά (το ένα το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι)
40 γρ. μέλι
60 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ιταλικό τσουρέκι ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε ένα μικρό μπολ μουλιάζουμε τις σταφίδες στα 30 ml τσίπουρο για 1 ώρα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει όλη και σχεδόν να καραμελώσει.
Προσθέτουμε 1 χούφτα από τα καρύδια και τα ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να καλυφθούν καλά από την καραμέλα. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα, ισιώνοντάς τα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το κουκουνάρι και τα 30 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής τα καραμελωμένα καρύδια, τα υπόλοιπα (σκέτα) καρύδια, το βουτυρωμένο κουκουνάρι, τις σταφίδες με το τσίπουρο και τα μπισκότα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι. Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, προσθέτουμε επιπλέον τσίπουρο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζύμη
Την επόμενη ημέρα διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλεύρι, το ολόκληρο αυγό, τον επιπλέον κρόκο, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με το φτερό και παράλληλα ρίχνουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Αλλάζουμε εργαλείο στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου και να σχηματίζει μια μπάλα.
Καλύπτουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη γέμιση και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί μικρά κομματάκια βουτύρου. Με τα χέρια μας τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο λουκάνικο, πιέζοντας τις δύο άκρες του για να τις σφραγίσουμε. Τυλίγουμε το λουκάνικο σε σχήμα σαλίγκαρου και το μεταφέρουμε στη φόρμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 1⁄2 ώρα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.