Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΦράουλες, λευκή και μπίτερ σοκολάτα συνδυάζονται για να γευτούμε το κέικ της φετινής άνοιξης.
Υλικά
2½ κούπες φράουλες
100-125 γρ. κουβερτούρα μπίτερ
100 γρ. κουβερτούρα λευκή
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο, για τη φόρμα
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο, για τη φόρμα
Διαδικασία
Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε στο μούλτι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες με τη μία). Τις πολτοποιούμε, αλλά όχι τελείως, δηλαδή να μείνουν κάποια κομματάκια. Τεμαχίζουμε τις δύο κουβερτούρες.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και προσθέτουμε 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε καλά, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη δεύτερη κούπα ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι, καλύτερα κοσκινισμένο και τον πολτό φράουλας. Χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμη ή, αν θέλουμε, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα του κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή και την αλευρώνουμε, τινάζοντάς την ελαφρά για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις και το ψήνουμε για 1 ώρα.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και μετά από 2 -3 λεπτά το ξεφορμάρουμε, καλύτερα πάνω σε σχάρα. Μπήγουμε παντού στο κέικ κομματάκια κουβερτούρας, μπίτερ και λευκής.
Αν θέλουμε το κέικ μας να έχει γλάσο: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 κούπα ζάχαρη άχνη και 1/2 κούπα πολτοποιημένες φράουλες. Σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και περιχύνουμε το κέικ.
Μυστικό: Για να μειώσουμε το κόστος παρασκευής αλλά και τις θερμίδες, χρησιμοποιούμε λιγότερη τεμαχισμένη κουβερτούρα. Έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζεται η επιτυχία του αποτελέσματος.