Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα, λεπτόφλουδο
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το σταφύλι. Βγάζουμε τις ρώγες από τα κοτσανάκια τους και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 10 ώρες. Την επομένη, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το σταφύλι για 10 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Προσοχή, να μην βράσει περισσότερο. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για ένα 24ωρο. Μετά προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά. Ξαφρίζουμε πάλι, αν χρειάζεται. Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και το λεμόνι. Σε αυτή τη φάση το γλυκό έχει δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Μυστικό: Δεν πολυανακατεύουμε το γλυκό και, αν χρειαστεί, το κάνουμε πολύ απαλά με ξύλινη κουτάλα ή γυρνώντας την κατσαρόλα κυκλικά. Διότι με την κουτάλα τραυματίζονται οι ρώγες.