Αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πολύ ιδιαίτερος. Φτιάχνεται με πολτό από ολόκληρα βρασμένα πορτοκάλια, ο οποίος βράζει μαζί με νερό και μπαχαρικά και γίνεται σιρόπι.
Υλικά
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη
- 2 μικρά λεπτόφλουδα πορτοκάλια ολόκληρα, πλυμένα
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
- 80 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
- 200 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον) σιμιγδάλι χοντρό
- 100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
- κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι και αμύγδαλα, σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα, για 20-25 λεπτά.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε με τη φλούδα στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε 400 ml νερό και πολτοποιούμε.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον πολτό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λεμόνι, το μαχλέπι και το τζίντζερ και αδειάζουμε αργά αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα).
- Ανακατεύουμε απαλά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον αφήνουμε για 15-30 λεπτά να κρυώσει καλά.
- Ξεφορμάρουμε τον χαλβά, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.