
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ψητό με φρέσκια δάφνη, όπως το έφτιαχναν στην κατεχόμενη Λάπηθο. Και για γλυκό, παντρεύουμε το κυπριακό σάμαλι με τη σαρλότα, σε έναν συνδυασμό ακαταμάχητο.
Υλικά
Για το σάμαλι
- 300 γρ. σιμιγδάλι
- 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού Baking Powder
- 1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα (ακοπάνιστη)
- 100 γρ. λάδι
- 110 γρ. ζάχαρη
- 135 γρ. γιαούρτι πρόβειο (όχι στραγγιστό)
Για το σιρόπι
- 220 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. νερό
- 1 κουτ. σούπας ανθόνερο
Για την κρέμα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 750 γρ. γάλα
- 70 γρ. corn flour
- 3 αυγά
- βανίλια
- 150 γρ. φρέσκια κρέμα
Για γαρνίρισμα
- 70 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας ζάχαρη και νερό σε μέτρια φωτιά για 3’. Όταν κρυώσει προσθέτουμε το ανθόνερο.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι με το Baking Powder και τη μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη). Χτυπάμε μαζί το λάδι με τη ζάχαρη και το γιαούρτι, ρίχνουμε στη λεκάνη με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί διαστάσεων 20x20 εκ. (βουτυρωμένο) και κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 45’) και, ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το σάμαλι, βάζουμε στο φούρνο τα αμύγδαλα για να καβουρδιστούν ελαφρά. Όταν κρυώσουν, τα χοντροκοπανίζουμε.
- Ετοιμάζουμε στη συνέχεια την κρέμα:
ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια, τη ζάχαρη και το corn flour και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε στο μπολ και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας. Όταν κρυώσει εντελώς, ρίχνουμε μέσα τη φρέσκια κρέμα και χτυπάμε σε ψηλή ταχύτητα για 1’. - Κόβουμε το σάμαλι σε κομματάκια και το βάζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε μεγάλη πιατέλα. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και γαρνίρουμε με τα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα.