Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα νηστίμο γλυκό, τόσο νόστιμο όσο και όμορφο. Φτιάχνουμε την πάστα φλώρα με ελαιόλαδο, στολίζουμε με αμύγδαλα και απολαμάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας.
Υλικά
- 80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) χυμός πορτοκάλι
- 70 ml (1/3 κούπας) ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα του σκεύους
- 80 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη
- 300 γρ. (2 κούπες + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 400-450 γρ. μαρμελάδα κυδώνι ή βερίκοκο ή άλλη της αρεσκείας μας
- περίπου 20 αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα, για το στόλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη νηστίσιμη πάστα φλώρα με ελαιόλαδο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα.
- Στο μίξερ ανακατεύουμε τον χυμό με το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν και να ασπρίσει λίγο το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη με ελαφρώς κολλώδη υφή.
- Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στην ταρτιέρα και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ισόπαχα.
- Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε μια ισόπαχη στρώση.
- Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό.
- Τοποθετούμε τα αμύγδαλα εδώ κι εκεί πάνω στη μαρμελάδα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και η ζύμη να ψηθεί και να γίνει τραγανή.