Αυτά τα τραγανά, «ψιχουλιαστά» απ’ έξω πάνκεϊκ με μήλο, που μοσχοβολάνε κανέλα, σου φτιάχνουν τη μέρα. Είναι θαύμα με λίγη ζάχαρη άχνη, μέλι, βούτυρο ή φρούτα.
Υλικά
Για τα πανκέικ
125 γρ. αλεύρι
45 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
220 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
35 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον, για το τηγάνι
1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά καρέ
Για την τραγανή επικάλυψη
60 γρ. αλεύρι
120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κρύο, σε μικρά κυβάκια
100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σερβίρισμα
σιρόπι σφενταμιού ή πετιμέζι ή μέλι ή μελάσα
ζάχαρη άχνη
μικρά κομμάτια αγελαδινό βούτυρο
ξινόκρεμα ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος
φρέσκα φρούτα της εποχής
Διαδικασία
Τραγανό, ψιχουλιαστό μείγμα
Για να φτιάξουμε πάνκεϊκ με μήλο, κανέλα και τραγανή, ψιχουλιαστή επικάλυψη, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά.
Τρίβουμε το βούτυρο στα στεγνά υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψιλά ψίχουλα.
Δουλεύουμε με γρήγορες κινήσεις, για να μην προλάβει να λιώσει το βούτυρο από τη θερμοκρασία των χεριών μας.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Πανκέικ
Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ και αλάτι) και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (γάλα, αυγό και λιωμένο βούτυρο).
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια, πρόχειρα και ελάχιστα, μέχρι απλώς τα δύο μείγματα να ενωθούν. Θα μείνουν κομπαλάκια στο μείγμα, αλλά δεν ανησυχούμε.
Προσθέτουμε το μήλο και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει το βούτυρο.
Ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού 1 κουτ. σούπας από το τραγανό, ψιχουλιαστό μείγμα.
Το απλώνουμε και πάνω του αδειάζουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον χυλό του πάνκεϊκ.
Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε το πάνκεϊκ με 1-2 κουτ. σούπας από το τραγανό μείγμα.
Γυρίζουμε το πάνκεϊκ με σπάτουλα και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά.
Βάζουμε σε πιάτο το ψημένο πάνκεϊκ και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα νέο πάνκεϊκ, βουτυρώνουμε το τηγάνι. Φτιάχνουμε συνολικά περίπου 8 κομμάτια.
Σερβίρουμε τα πάνκεϊκ με μήλο, κανέλα και τραγανή επικάλυψη με όποιο από τα υλικά για το σερβίρισμα θέλουμε, σε όποιον συνδυασμό μάς αρέσει, ακόμη και με όλα μαζί.