Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ ρικότα και το ξινόγαλα κάνουν αυτά τα πάνκεϊκ ζουμερά και κρεμώδη, τα καλοχτυπημένα αυγά τους χαρίζουν αέρινη υφή, ενώ το λεμόνι και η βανίλια τα απογειώνουν!
Υλικά
3/4 κούπας (100 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού ψιλό αλάτι
1/4 κούπας (50 γρ.) ζάχαρη
1 λεμόνι
1 1⁄2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 μεγάλα αυγά
3/4 κούπας (170 γρ.) ρικότα ή ανθότυρο, θρυμματισμένα με το πιρούνι
1/4 κούπας (60 γρ.) ξινόγαλα
2 κουτ. σούπας (30 γρ.) βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + επιπλέον για το ψήσιμο των πάνκεϊκ και το σερβίρισμα μέλι ή maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή μαρμελάδα ή άλλο σιρόπι ή γλυκαντικό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα pancakes με λεμόνι και ρικότα (ή ανθότυρο) στη ζύμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ένα μαντεμένιο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και με τον τρίφτη ξύνουμε το λεμόνι πάνω από το μπολ.
Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τη ζάχαρη με το ξύσμα, για να αρωματιστεί καλά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το τυρί, το ξινόγαλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Δεν πειράζει αν μείνουν μερικά κομματάκια εδώ και εκεί.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το τηγάνι και ρίχνουμε δόσεις από το μείγμα όσο 1/4 κούπας, αφήνοντας 2-3 εκ. ανάμεσα στα πάνκεϊκ.
Ψήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ανάλογα με τη φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν καλά τα πάνκεϊκ από κάτω και να δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Σερβίρουμε τα pancakes με λεμόνι και ρικότα ζεστά ή χλιαρά με ό,τι θέλουμε: μέλι ή άλλα γλυκαντικά, βούτυρο, φρούτα κ.λπ.