Τα φτιάχνουμε, τα βάζουμε στο ντουλάπι και τα χαιρόμαστε με πολλούς τρόπους. Τα κυδώνια ποσέ σε βερμούτ είναι θαύμα με το γιαούρτι ή κάποια κρέμα, αλλά και ως συνοδεία τυριών ή αλλαντικών.
Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια, με τη φλούδα, καλά πλυμένα
100 γρ. ζάχαρη
600 ml ξηρό βερμούτ (ή μείγμα από 350 ml λευκό γλυκό κρασί με 250 ml λευκό ξηρό κρασί)
1/2 ξυλάκι κανέλας
2 καρφάκια γαρίφαλο
1/2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
4 κόκκοι μαύρο πιπέρι
ελάχιστο αλάτι
Μυστικά
Αν φυλάξουμε τα κυδώνια σε αποστειρωμένο βάζο, διατηρούνται έως και 2 μήνες σε σκοτεινό μέρος. Μόλις ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο έως 10 ημέρες.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κυδώνια ποσέ σε βερμούτ με μπαχαρικά, πρώτα κόβουμε τα κυδώνια στη μέση, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, και μετά σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις σκληρές ίνες στο κέντρο. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε το μείγμα των κυδωνιών. Τα ζεσταίνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε με το ποτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο δοχείο όπου θα τα φυλάξουμε (γυάλινο τάπερ ή μικρή γυάλα).
- Συνεχίζουμε να βράζουμε το υγρό που έμεινε στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να μείνουν περίπου 120 ml.
- Το σουρώνουμε πάνω από τα κυδώνια, καλύπτοντάς τα πλήρως (αν χρειαστεί, τα πιέζουμε ελαφρώς για να βυθιστούν), και κλείνουμε καλά το δοχείο.
- Αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μεταφέρουμε το δοχείο στο ψυγείο ή σε ντουλάπι.