
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΌλα σπιτικά, ολα με FLORA. Ένα πανεύκολο ραβανί με πορτοκάλι, ένα ασυνήθιστο κέικ με χαλεπιανά και αλμυρή καραμέλα, ένα μυρωδάτο κέικ με μέλι και ένα vegan κέικ με μήλα.
Υλικά
- 175 γρ. FLORA Original
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- Βανίλια
- 200 γρ. γιαούρτι
- 300 γρ. αλεύρι self raising
- 5 γρ. baking powder
- 5 γρ. σόδα
- 150 γρ. χαλεπιανά
Για την αλμυρή καραμέλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. FLORA plant b+tter salted
- 75 γρ. φρέσκια κρέμα
- 50 γρ. χαλεπιανά (για το τελικό γαρνίρισμα)
Διαδικασία
Κοπανίζουμε τα χαλεπιανά λεπτά και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι, το baking powder και τη σόδα. Κτυπάμε καλά τη FLORA original μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια. Συνεχίζουμε με το γιαούρτι και στο τέλος το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε ταψί (διαμέτρου 23 εκ.), αφού καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45΄ περίπου και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με τα χαλεπιανά, χοντροκοπανισμένα. Για να φτιάξουμε την αλμυρή καραμέλα, βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγανάκι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια ξανθή καραμέλα. Ρίχνουμε το FLORA plant butter salted, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τη φρέσκια κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απλώνουμε πάνω στο κέικ. Πασπαλίζουμε με τα χαλεπιανά, χοντροκοπανισμένα.