
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ γαλατόπιτα φτιάχνεται κυρίως με πρόβειο, ανοιξιάτικο γάλα, που είναι δύσκολο να προμηθευτούμε αν δεν μένουμε στην επαρχία. Το αντικαθιστούμε με ένα καλής ποιότητας αγελαδινό, πλήρες.
Γιώργος Φελεμέγκας
Υλικά
- 1 λίτρο πρόβειο γάλα (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ορισμένα παντοπωλεία) ή καλής ποιότητας αγελαδινό, πλήρες
- 170 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 λοβός βανίλιας (χαράσσουμε τον λοβό κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- 4 αυγά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό για το ταψί
Διαδικασία
- Για τη γαλατόπιτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μέτρια κατσαρόλα μαζί το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τους σπόρους βανίλιας και το ξύσμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα σε μια λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αρκετά, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα για να μην πιάσει κρούστα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε έντονα μέχρι να ενσωματωθούν και η κρέμα να δέσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να σχηματίσει μια λεπτή, ρόδινη και γυαλιστερή κρούστα.
- Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα χλιαρή ή μόλις κρυώσει.