Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα είτε με αστεροειδή γλυκάνισο, είτε με ξυλάκι κανέλας, είτε με κόκκους μαύρου πιπεριού – μην το φοβηθείτε το πιπέρι, σπάει τη «γαλατίλα» και δίνει ένταση στην κρέμα, αλλά δεν την κάνει καυτερή. Μπορείτε να το σερβίρετε και ζεστό. Είναι ακόμα ωραιότερο.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 30 φύλλα κρούστας για γλυκά
- 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
Σιρόπι
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 350 ml (1 1⁄2 κούπα) νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Κρέμα
- 70 γρ. (1/2 κούπα) νισεστές
- 400 ml (2 κούπες) γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος (ή 1/3 ξυλάκι κανέλας ή 10 κόκκοι μαύρου πιπεριού, άσπαστοι)
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο χωρίς αυγά ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε τον νισεστέ στο γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το γάλα να βράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον γλυκάνισο (ή την κανέλα ή τους κόκκους του πιπεριού), τη ζάχαρη και το αλάτι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ή με λαδόκολλα, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί πέτσα.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε τα 30 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
- Πάνω στη στοίβα με τα φύλλα ακουμπάμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και, χρησιμοποιώντας το ως «οδηγό», κόβουμε τα φύλλα σε αυτή τη διάμετρο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
- Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το ταψάκι που χρησιμοποιήσαμε ως «οδηγό».
- Στρώνουμε στο εσωτερικό του τα 15 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα.
- Απλώνουμε πάνω τους την κρέμα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε 6 ή 8 κομμάτια, σαν πίτσα.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα, για να μην ανασηκωθούν στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
- Μόλις ξεφουρνίσουμε το γαλακτομπούρεκο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να το απορροφήσει.
- Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.