Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ γνωστή food blogger Madame Ginger (κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη) μαγειρεύει πάντα νηστίσιμα, αν και αυτός δεν είναι ο αυτοσκοπός της. Οι συνταγές του MadameGinger.com είναι plant-based, δηλαδή δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, επομένως εντάσσονται εκ φύσεως στο πλαίσιο της νηστείας, αν και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως του φύλου, της θρησκείας, της ηλικίας ή των διατροφικών τους προτιμήσεων.
Madame Ginger
Υλικά
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο μήλο της αρεσκείας μας, καθαρισμένο (100 γρ. καθαρό βάρος)
- 4 μεσαία μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια (400 γρ. καθαρό βάρος)
- 200 γρ. ζάχαρη καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 300 ml φυτικό γάλα της αρεσκείας μας (αμυγδάλου, βρώμης, σόγιας κ.λπ.), χωρίς ζάχαρη
- 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/4 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για το apple bread, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους 30 εκ. και την καλύπτουμε με λαδόκολλα.
- Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε τα 100 γρ. μήλου μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και το φυτικό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα με το γάλα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να καλυφθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-55 λεπτά.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
- Φυλάσσουμε το apple bread καλυμμένο σε δροσερό σημείο για 2 ημέρες.