Φίνος και ελαφρύς μεζές, σερβίρετέ τον στην αρχή μιας γιορτής για να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά
- 16 λεπτές φέτες σταρένιου ψωμιού
- 2 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon au miel
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας μασκαρπόνε ή άλλο πηχτό αλειφώδες τυρί
- 1 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος (ή λίγος ξερός δυόσμος)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη αλλά ολόκληρη
- 80 γρ. παρμεζάνα, σε φλουδίτσες (με το peeler)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει χωρίς όμως να λιώσει και να χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα του. Τον στραγγίζουμε και ιδανικά τον μεταφέρουμε για 2 - 3 λεπτά σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό ώστε να διατηρήσει ζωηρή την απόχρωσή του. Τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Τον χοντρολιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι. Δεν χρειάζεται νε γίνει λείος - καλό είναι να μείνουν κομμάτια, να μην χαθεί τελείως το λαχανικό.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό τη σκελίδα σκόρδου. Την πετάμε. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον πουρέ αρακά και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, να νοστιμίσει ο αρακάς. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το κρεμώδες τυρί και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
Φρυγανίζουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα ή στο φούρνο μέχρι να στεγνώσει, να ροδίσει και να γίνει τραγανό - προσοχή μην καεί. Το αφήνουμε να κρυώσει και «σκεπάζουμε» με τον πουρέ αρακά. Πασπαλίζουμε με τις φλούδες τυριού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.