Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΝηστήσιμο, ξινούτσικο, ευκολότατο. Μια συνταγή για το πιο αγαπημένο μας θαλασσινό.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες, σκόρδου λιωμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille με μέλι
- χυμός από 2 πορτοκάλια (και λίγο ξύσμα από το ένα)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη μισή μουστάρδα. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Ιδανικά δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά, καθότι τα καλαμάρια θα βγάλουν τα δικά τους. Αν, όμως, χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Μόλις γίνουν τα καλαμάρια και μείνουν με ελάχιστη σάλτσα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύσμα, την υπόλοιπη μουστάρδα, το μυρωδικό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε τα καλαμάρια με φρυγανισμένο ψωμί ή τα ανακατεύουμε με μακαρόνια.