Αφράτο ανθότυρο και βελούδινη λευκή σοκολάτα, μας κάνουν ένα εύκολο τσιζκέικ για χειροκρότημα.
Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα γεμιστά με κρέμα λεμόνι ή φράουλα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. αμύγδαλα λευκά
Για την κρέμα
- 350 γρ. λευκή σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 250 γρ. ανθότυρο
- 1/2 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 30 ml λικέρ μαστίχας
Για το σερβίρισμα
- 300 γρ. μαρμελάδα λεμόνι ή άλλη μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας
- 20 ml λικέρ της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για την βάση
- Για το τσιζκέικ με ανθότυρο και λευκή σοκολάτα ξεκινάμε ως εξής: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας (30 ml) νερό και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ελαφριά καραμέλα.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό, να καλυφθούν καλά από την καραμέλα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό σκεύος ή τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
- Τα απλώνουμε σε μία στρώση και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
- Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Αδειάζουμε σε μπολ.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη και τα μπισκότα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη, και τα αδειάζουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη σαν νωπή άμμος.
- Αδειάζουμε στην ταρτιέρα, στρώνουμε με τα δάχτυλά μας ομοιόμορφα ώστε να καλύψουμε ισόπαχα τον πυθμένα και τα τοιχώματα και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για την κρέμα
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το τυρί και το χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το τσάι, το λεμόνι και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Για το σερβίρισμα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαρμελάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει πιο ρευστή.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα την επιφάνεια ομοιόμορφα και σερβίρουμε.
- Διατηρούμε στο ψυγείο.