Το καστανό ρύζι είναι ένα φυσικό προϊόν που διατηρεί το περίβλημα του καρπού του (περικάρπιο) και είναι γνωστό για τα σημαντικά οφέλη που προσδίδει στην υγεία. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, θειαμίνη, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Όταν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με σκοπό να μειώσει το πλεονάζον σωματικό βάρος, τότε το καστανό ρύζι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αποτελεί τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, συστατικά που καλύπτουν γρήγορα το αίσθημα πείνας, ικανοποιώντας σε βάθος χρόνου τον κορεσμό. Τέτοιες επιλογές είναι απαραίτητες σε μια δίαιτα αδυνατίσματος καθώς διευκολύνουν τον μη αποσυντονισμό από ένα πλάνο ελεγχόμενα υποθερμιδικής διατροφής, κάτι που μπορεί να συμβεί αν και εφόσον κυριαρχεί η πείνα...
Παράλληλα είναι πλούσια πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου, ιχνοστοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν μια διατροφή που δεν διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και δεν τα κάνει πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.
Το καστανό ρύζι μπορεί να είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» στο αδυνάτισμα, αλλά συμβάλει και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού, στο πλαίσιο πάντα μιας ευρύτερα ισορροπημένης διατροφής.
Αποτελεί ένα εύγευστο μέσο που μπορεί να σταθεί ως ένα εξαιρετικό κύριο γεύμα με μια σαλάτα οσπρίων ή μπορεί να συνοδέψει, στις ενδεδειγμένες πάντα ποσότητες, το ψάρι, το κοτόπουλο και το άπαχο κρέας που συχνά συμπεριλαμβάνονται σε μια διατροφή με σκοπό την απώλεια λιπώδους ιστού!
Ένας από τους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη προστασία του ανθρώπου από καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τη θέση αυτή, αποδίδοντας τη προστατευτική δράση των φυτικών ινών:
- στην ικανότητα που έχουν να δεσμεύουν τα χολικά οξέα,
- στις θετικές αλλαγές που προκαλούν στο περιβάλλον του εντέρου μέσω συγκεκριμένων ζυμώσεων,
- στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη,
- και βέβαια στη μείωση του χρόνου διέλευσης της τροφής που προκαλούν.
Η μεγάλη συγκέντρωση των χολικών οξέων στις εκκρίσεις, ως αποτέλεσμα της διατροφής Δυτικού τύπου (με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη κατανάλωση λιπαρών και τη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών), οδηγεί μέσω βιοχημικών αλλαγών σε αυξημένο ρίσκο καρκινογένεσης. Εκεί λοιπόν έρχονται να ασκήσουν προστατευτικό ρόλο οι φυτικές ίνες, δημιουργώντας «δεσμούς» με τα χολικά οξέα.
Ευτυχώς, υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες, γλυκά έως και εξωτικές συνταγές.
Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.