Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 200 γρ.ρύζι Agrino Σουπέ
- 2 κουτ. σούπας ρυζόξιδο (σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα) ή ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 5 φύλλα nori
- 1/2 ώριμο αβοκάντο, σε λεπτά μπαστουνάκια (ραντισμένο με 2 κουτ. γλυκού λεμονοχυμό, για να μη μαυρίσει)
- 1/2 αγγούρι, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 140 γρ. καβουρόψιχα
- 2 κουτ. σούπας γουασάμπι
- γουασάμπι, σάλτσα σόγιας και πίκλες τζίντζερ για το σερβίρισμα (σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
Διαδικασία
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ρυζόξιδο με τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη – δεν πρέπει να βράσει το μείγμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι το ρύζι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό 3-4 φορές και στραγγίζουμε. Το ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα με περίπου 500 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το μείγμα ξιδιού και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα, κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Απλώνουμε ένα φύλλο nori πάνω σε σουπλά από μπαμπού (αυτό θα μας βοηθήσει να τυλίξουμε το σούσι πιο εύκολα – αν δεν έχουμε σουπλά από μπαμπού, χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε σουπλά). Προσέχουμε ώστε η λεία και γυαλιστερή πλευρά του φύλλου να είναι από πάνω και η ελαφρώς άγρια από κάτω, ώστε να κολλήσει καλύτερα το ρύζι. Απλώνουμε το 1/5 του ρυζιού πάνω στο φύλλο ομοιόμορφα. Πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλά μας το ρύζι ώστε να γίνει μια λεπτή, ισόπαχη επιφάνεια, η οποία θα κολλήσει πάνω στο φύλλο. Γυρίζουμε προσεκτικά ώστε να έρθει το φύλλο από πάνω και το ρύζι από κάτω. Απλώνουμε διαδοχικά πάνω στο nori το αβοκάντο, το αγγούρι και την καβουρόψιχα σε λεπτές σειρές, περίπου στο μέσον της επιφάνειας του ρυζιού. Τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν στο φύλλο. Πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες από το μετρημένο γουασάμπι. Τυλίγουμε σε ρολό, ανασηκώνοντας προσεκτικά το σουπλά. Σπρώχνουμε δηλαδή με το σουπλά και αναγκάζουμε να γυρίσει ώστε να τυλιχθεί σε ρολό, εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό τη γέμιση. Με το ένα χέρι γυρίζουμε το σουπλά ώστε να τυλίξει το ρύζι και το φύλλο nori, ενώ με το άλλο χέρι κρατάμε την άκρη του σουπλά για να μην τυλιχτεί μαζί με το φύλλο. Βγάζουμε το ρολό από το σουπλά, το βάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια 3-4 εκ. Μπορεί το πρώτο ρολό να μη μας πετύχει, αλλά με την επανάληψη θα τα καταφέρουμε.
Γεμίζουμε μικρά μπολ με γουασάμπι, σάλτσα σόγιας και πίκλες τζίντζερ και σερβίρουμε τα sushi rolls.