Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 250 γρ. ρύζι Agrino Φάνσυ
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 γρ. καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας
- 1 κρεμμύδι, ξερό, τριμμένο
- 800 ml ζωμός κότας
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, τριμμένη
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το πανάρισμα
- αλεύρι για το πανάρισμα
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας μια δόση ζεστού ζωμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μερικές φορές, ώσπου να απορροφηθεί από το ρύζι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό κάθε φορά που απορροφάται, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το ρύζι να μαλακώσει, να χυλώσει και να μην απορροφά άλλο ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα τυριά, τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει. Το πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες, σε μέγεθος καρυδιού.
Για το τηγάνισμα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να κάψει στους 170° - 180° C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής ή ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, είναι έτοιμο). Βάζουμε το αλεύρι, το αυγό και τη φρυγανιά σε τρία διαφορετικά βαθιά πιάτα. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος τα κυλάμε στη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε στο λάδι για περίπου 2 - 3 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.