«Τα ρεβίθια στη Σμύρνη, τα μαγειρεύανε συχνά με πολλούς τρόπους. Έβαζαν από πάνω χοντρές ροδέλες κρεμμύδι και μετά φέτες ντομάτας. Άλλες φορές, ειδικά στην αυγουστιάτικη νηστεία, τα συμμαγειρεύανε με μελιτζάνα, για να είναι πιο χορταστικά. Συχνά τα άλεθαν και τα κάνανε κεφτέδες, μεζέ για το τσίπουρο. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το ρεβιθόρυζο. Όποτε περίσσευαν ρεβίθια, την επόμενη μέρα έριχναν λίγο ρύζι και είχαν ένα καινούργιο φαγητό. Το ίδιο έκαναν και στις φακές, ρίχνανε λίγο κοφτό μακαρονάκι».
Αν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί -χαριτολογώντας- να διεκδικήσει τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», αυτή θα ήταν τα σουτζουκάκια. Είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς την προέλευση ενός φαγητού σε μια περιοχή-σταυροδρόμι, όπως η ανατολική Μεσόγειος, με τις κουζίνες να μπλέκονται θαυμαστά μεταξύ τους, τα σουτζουκάκια όμως φαίνεται πως ήταν σμυρναίικη έμπνευση. Εκεί πάντως εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν και τελειοποιήθηκαν. «Απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια μας.