
Τη συνταγή μάς ετοίμασε ο σεφ Δημήτρης Βρατίδης, βασιζόμενος στο βιβλίο της κ. Στέλλας Σπανού «Καβάλας Γεύσεις». Θεσπέσιος μεζές, που όμως καλό είναι να μη «θυσιάσουμε» ένα μεγάλο χταπόδι για να τον φτιάξουμε. Σας προτείνουμε να τους ετοιμάσετε με τις κουκούλες και τις λεπτές άκρες από τα πλοκάμια που θα κρατήσουμε στην κατάψυξη από αρκετά χταποδομαγειρέματα.
Υλικά
- 1 χταπόδι, περίπου
- 1½ κιλό, καθαρισμένο
- 2 αυγά
- 1/2 μάτσο μαϊντανός + 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. αλεύρι+για το πανάρισμα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια + 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας γαλέτα
- 50 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα αλάτι
Διαδικασία
Βράζουμε το χταπόδι χωρίς νερό σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Το κόβουμε σε κομματάκια (το ζουμί το κρατάμε για άλλο φαγητό, π.χ. πιλάφι). «Ζυμώνουμε» το χταπόδι με όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες (αν χρειαστεί, βάζουμε λίγη φρυγανιά ακόμη) και τους αλευρώνουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 4 - 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε σε χαρτί, να στραγγίξουν από το λάδι.