![](assets/modules/wnp/articles/201706/4994/images/b_154_1.jpg)
Αυτό το κάρι έχει πολλά χαρακτηριστικά της κουζίνας της νότιας Ταϊλάνδης. Αν και είναι σχετικά καυτερό, κυριαρχούν οι γλυκές γεύσεις και τα μπαχαρικά. Ο ταμάρινδος του προσδίδει επίσης οξύτητα, ενώ είναι ένα από τα λίγα ταϊλανδικά πιάτα που περιέχει πατάτες και φιστίκια.
Υλικά
- 2 ξυλάκια κανέλας, σπασµένα στη µέση
- 10 σπόροι κάρδαµου
- 5 καρφιά γαρίφαλο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πάστα κάρι massaman*
- 800 γρ. µοσχαρίσια λάπα ή µοσχαρίσιο κιλότο, σε κύβους 5 εκ.
- 400 ml γάλα καρύδας*
- 250 ml ζωµός βοδινού ή νερό
- 2-3 πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 2 εκ., χοντροτριµµένο
- 3 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 120 γρ. αλατισµένα φιστίκια πίνατς, καβουρδισµένα για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε µαγαζιά µε έθνικ προϊόντα – αντικαθιστούµε µε 4 κουτ. σούπας χυµό από λάιµ στον οποίο έχουµε διαλύσει 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, µε διαφορετικό αποτέλεσµα)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ ξεροτηγανίζουµε την κανέλα, το κάρδαµο και το γαρίφαλο σε χαµηλή φωτιά. Ανακατεύουµε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Τα βγάζουµε από το σκεύος.
Ζεσταίνουµε το λάδι στην ίδια κατσαρόλα ή στο ίδιο γουόκ και σοτάρουµε την πάστα κάρι massaman σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της.
Προσθέτουµε το µοσχάρι στο σκεύος και ανακατεύουµε για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το γάλα καρύδας, τον ζωµό, τις πατάτες, το τζίντζερ, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη από φοίνικα, τα 3/4 από τα καβουρδισµένα φιστίκια, τον πουρέ ταµάρινδου και τα ξεροτηγανισµένα µπαχαρικά, δεµένα σε τουλπάνι. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 50-60 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να µαγειρευτούν οι πατάτες. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε αν χρειάζεται. Αφαιρούµε και πετάµε το τουλπάνι µε τα µπαχαρικά, µεταφέρουµε σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε τα υπόλοιπα καβουρδισµένα φιστίκια. Συνοδεύουµε µε απλό ρύζι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.