Συγκινητικό το πώς αυγάτιζαν τα λίγα που είχαν διαθέσιμα οι παλιές νοικοκυρές. Πώς η ένδεια έφτιαξε πλούτο γαστρονομικό.
Αυγά ψημένα μέσα σε πελτέ, τι ωραία ιδέα! Από τη Σαντορίνη κρατάει η συνταγή. Αυγόφετες, και άλλες αυγόφετες, και φρισούρες (οι συριανές αυγόφετες), η μία εκδοχή καλύτερη από την άλλη. Τραχανάς με λίγο σύγλινο, σταρόζουμο, πιτάκια ένα σωρό. Νεράτες μυζηθρόπιτες από το Λασίθι, ραφιόλια μυκονιάτικα, τυρόψωμα, ταχινόπιτες. Από τη ζύμη του ψωμιού που περίσσευε τα περισσότερα, προσφάι για να χορτάσει η οικογένεια. Συγκινητικά πράγματα είναι αυτά, το πώς αυγάτιζαν τα λίγα που είχαν διαθέσιμα οι παλιές νοικοκυρές. Πώς η ένδεια έφτιαξε πλούτο γαστρονομικό.
Ξεκοκαλίζω το τεύχος που στέλνουμε στο τυπογραφείο. Το ξέρω, δεν είναι ωραίο να ευλογάς τα γένια σου, αλλά θα το πω: είναι εντυπωσιακή η συλλογή ελληνικών συνταγών για πρωινό που έχουμε φτιάξει. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού, η Μαρία και η Λίνα, δούλεψαν με πάθος και μεράκι. Το ίδιο και οι μάγειρες στους οποίους απευθυνθήκαμε, στο σύνολο 22! Σκάλισαν μνήμες, βούτηξαν στην αγροτική μας κουζίνα και έστησαν ευφάνταστα πρωινά. Για να συνοδεύσει τις ανεβουτές τραβηχτές της Μάνης, η ντόπια μαγείρισσα Σταυριανή Ζερβακάκου βγάζει στο τραπέζι της κάμποσα καλούδια ελληνικά: ντομάτα, τυρί, μέλι, λίγο λουκάνικο, μυρωδικά...
Δεν είναι νοσταλγικό το αφιέρωμα, είναι απολύτως σημερινό και χρηστικό. Οι συνταγές είναι φτιαγμένες για τις ανάγκες των σύγχρονων σπιτιών, δεν είναι όλες για κάθε μέρα, όμως δεν είναι δύσκολες, για να γίνουν θέλουν μια χούφτα υλικά. Απλά και ελληνικά. Δεν είναι μονομανία, είναι αναγκαιότητα αυτό. Τραβηχτές θα φτιάξουμε μια Κυριακή και θα έχουμε και για το Δευτερότριτο, τη μία μέρα θα τις φάμε με ντομάτα και φέτα, την άλλη με γραβιέρα και μέλι, την τρίτη με ένα αυγό.
Έχουμε κι άλλες, πιο μοντέρνες συνταγές. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης φτιάχνει μια σπανακόπιτα της στιγμής σαν croque monsieur, ο Σωτήρης Ευαγγέλου έναν αλλιώτικο καγιανά με σάλτσα ντομάτας και αυγά ποσέ πάνω σε προζυμένιο ψωμί, ο Στέλιος Παρλιάρος ένα άλειμμα με σουμάδα και μέλι. Ευπρόσδεκτη ή μάλλον απαραίτητη η δημιουργικότητα, η σύζευξη του χθες με το σήμερα.
Αφήνω τελευταία τη σπουδαία εργασία της Νένας Ισμυρνόγλου στο αφιέρωμα. Της ζητήσαμε να εκπονήσει τα πιο απλά, καθημερινά πρωινά, αυτά που γίνονται σε 10, το πολύ 15 λεπτά. Το αποτέλεσμα αξιοζήλευτο, μετράω κοντά 45 (!) μοναδικές συνταγές και ιδέες για συνδυασμούς: ξινοτύρια, η φέτα να βασιλεύει, το ίδιο και το μέλι, τα φρέσκα φρούτα, τα βότανα, τα αυγά, τα λαχανικά. Καλό ψωμί, οπωσδήποτε, και παξιμάδια. Υψηλή, λιτή, ελληνική μαγειρική. Που αφήνει τα προϊόντα μας να δείξουν τη δύναμή τους.
Πόσο μας λείπει αυτό.
Υ.Γ.: Το τεύχος είναι και για έναν άλλο λόγο ξεχωριστό. Δουλεύουμε κάμποσο καιρό την ανανέωση της εικόνας του περιοδικού. Ο creative art director Βαγγέλης Καρατζάς, η food stylist Τίνα Webb και ο φωτογράφος Γιώργος Δρακόπουλος πήραν το πρότζεκτ επ’ ώμου και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ελπίζουμε να σας αρέσει ο νέος «Γαστρονόμος».
* Ο αριθμός είναι ακριβής, εκατό είναι οι συνταγές και οι συνδυασμοί που έχουμε στο τεύχος.