Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Τόλμη και επιτυχία
Το 2001 ο Κώστας Τσιάκκας βρέθηκε σε δίλημμα, μιας και είχε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι, και έπρεπε να πάρει μια απόφαση: να συνεχίσει την εργασία του στην τράπεζα ή να προχωρήσει στον ελκυστικό δρόμο του κρασιού, που ήδη είχε εισχωρήσει από το 1988;
Η απόφαση να επενδύσει στο αμπέλι αποδείχθηκε σωστή και το οινοποιείο Τσιάκκας στο Πελένδρι είναι σήμερα ένα από τα πλέον εξελίξιμα περιφερειακά οινοποιεία. Με εντυπωσιακούς ρυθμούς προς την ποιοτική καταξίωση, είναι από τους δυνατούς παίκτες στην εγχώρια αγορά, με εννέα ετικέτες, 200.000 φιάλες ετησίως και εξαγωγές σε έξι χώρες.
Όπως οι περισσότερες εγχώριες οινοπαραγωγικές μονάδες, ξεκίνησε με διεθνείς ποικιλίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στις γηγενείς, ενισχύοντας το επόμενο άλμα του οινοποιείου. «Το πιο σημαντικό είναι το αμπέλι και το κυπριακό αμπέλι είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού», σημειώνει ο Κώστας Τσιάκκας.
Η επιτροπή γευσιγνωσίας ανάμεσα σε δέκα ετικέτες από Μαραθεύτικο ενθουσιάστηκε με τη Βαμβακάδα, η οποία προέρχεται από κλώνους του Μαραθεύτικου: βαθύ πορφυρό χρώμα από ελεγχόμενους αμπελώνες που βρίσκονται σε υψηλά σημεία, πλούσια μύτη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εισχωρεί ευχάριστα στο στόμα και έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. «Η επιτυχία της Βαμβακάδας ήταν διαχρονική, απλώς η Κύπρος δεν τη γνώριζε, διότι η περισσότερη πήγαινε στο εξωτερικό».
Πελένδρι, τηλ. οινοποιείου: 25991080, www.tsiakkaswinery.com.
Τη Βαμβακάδα Τσιάκκας τη βρίσκουμε σε κάβες και επιλεγμένες υπεραγορές.