Διαλέγουμε ψάρι φρέσκο και της εποχής και το βάζουμε σκεπασμένο στο ταψί με πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, ντομάτα και μυρωδικά. Σχεδόν μόνο του γίνεται αυτό το ελαφρύ και νόστιμο φαγητό.
Όλη η μνήμη του τόπου περικλείεται σε αυτές τις μικρές μπουκιές με την απύθμενη ένταση, καθώς αμύγδαλα και μανταρίνια είναι από τα πιο σπουδαία δώρα της κερκυραϊκής πλούσιας φύσης.
«Κουκούτσες» ή «μόρες» τις λένε οι Κερκυραίοι τις μικρές αγκινάρες με το σκούρο χρώμα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το τυπικό ανοιξιάτικο λαδερό του νησιού, παρέα με πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και αρακά.
Τα φασολάκια πλακί (ή πιλακί) είναι μεζές που πολύ τον συνηθίζουν στα τραπέζια τους οι Πολίτες. Ένα ωραίο λαδερό που σερβίρεται και κρύο και ταιριάζει πολύ με τη ρακή.