Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤη συνταγή μας έδωσε η κ. Αλέκα Πατσέα, μαγείρισσα στο «Τζάκι», που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Γερμανού της Φλώρινας. Τη μαγείρεψε με ντόπιους γίγαντες από το Συνεταιρισμό Πρεσπών «Πελεκάνος», που είναι γλυκείς και ιδιαίτερα βραστεροί.
Αλέκα Πατσέα
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών (μουλιασμένοι σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ)
- 450 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κατά προτίμηση με πράσο, κομμένο σε ροδέλες 1 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 μέτριο καρότο, σε ροδέλες, πάχους 1/2 εκ.
- 150 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
- 2 τρυφερά κλωνάρια σέλινο, μαζί με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ταβά με γίγαντες Πρεσπών και λουκάνικα, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες και τους βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα (χωρίς λιπαρή ουσία), για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σέλινο, την ντομάτα, την πάπρικα, αλάτι και 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Ρίχνουμε τους γίγαντες στο ταψί (περίπου 24 - 26 εκ.) και τους στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και σκορπίζουμε τα λουκάνικα.
- Πασπαλίζουμε με το δυόσμο και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να «δέσει» η σάλτσα.