«Η αγαπημένη μου συνταγή από τα παιδικά μου χρόνια είναι το μπουργέτο έτσι όπως το φτιάχνουν στην Αιγιάλεια (μια πηχτή ψαρόσουπα με μπόλικο κρεμμύδι και λεμόνι, όχι με ντομάτα όπως στα Επτάνησα). Μου θυμίζει την αγαπημένη μου γιαγιά Ειρήνη Βούλγαρη, που με μύησε με αγάπη στη μαγειρική. Για μένα το φαγητό της είναι το καλύτερο φαγητό του κόσμου, γιατί όταν το τρώω ανακουφίζεται και αγαλλιάζει όλη η ύπαρξή μου», μας λέει η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, η οποία, αν και κατάγεται από το Αίγιο, ζει και εργάζεται στην Κρήτη τα τελευταία 14 χρόνια.
Διάσημο και δημοφιλές γλυκό, κυρίως για την ευκολία του. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές και ακόμα περισσότερες παραδοσιακές εκδοχές cheesecake με διάφορα τοπικά τυριά, αλλά δύο είναι οι βασικές κατηγορίες: τα άψητα (κρύα) τσίζκεϊκ, που διατηρούνται στο ψυγείο, και τα ψημένα, με πιο διάσημο εκπρόσωπο των τελευταίων το cheesecake της Νέας Υόρκης. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι το κλασικό κρύο cheesecake, που είναι και το πιο εύκολο, με βάση από μπισκότα digestive και γέμιση από τυρί κρέμα. Ο καθένας μπορεί να το σερβίρει κατά βούληση με μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, sour cream, φρέσκα φρούτα κ.ά.
Σαν μια «ελληνική» καρμπονάρα με κρεμώδη σάλτσα είναι αυτή η μακαρονάδα, μόνο που, αντί για κρέμα γάλακτος, ο σεφ ετοιμάζει μια απίθανη κρέμα κουνουπιδιού. Δοκιμάστε την! Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.
Το εθιμικό αυτό ψωμί είναι το σύμβολο της τσιγγάνικης κουζίνας. Αν και απλό (φτιάχνεται με τη ζύμη του καθημερινού ψωμιού), έχει τεράστια συμβολική σημασία και αυτό το καθιστά ιδιαίτερο, σχεδόν ιερό. Είναι ένα μεγάλο, πλατύ καρβέλι με διάμετρο από 30 έως 40 εκ. και στολίζεται απαραίτητα με κάτι ζωηρό κόκκινο, παραδοσιακά με φρέσκα κράνα ή άγριες φράουλες, μια και ετοιμάζεται την άνοιξη, στη μεγάλη γιορτή των Τσιγγάνων, το Εντερλέζι, που συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.